Interview - 12 juni 2024

Voor het tweede interview heb ik gesproken met een deelnemer aan één van de gespreksgroepen in Zaanstad. Hij doet al meerdere jaren mee en heeft nog nooit een bijeenkomst overgeslagen. Hij vond het fijn om geïnterviewd te worden en zijn ervaringen te mogen delen. Ook is hij positief over hoe de gespreksgroepen functioneren en hoe alles georganiseerd is.


Een artikel over de gespreksgroepen Levenskunst in het plaatselijke weekblad was zijn eerste kennismaking. Toen hij het artikel begon te lezen begreep hij dat deze groep speciaal gericht was op mensen van ongeveer zijn leeftijd. Hoewel hij nog vrij actief was, wilde hij toch meer in contact komen met anderen om ook over andere zaken te praten dan hij gewoonlijk deed. Dus meldde hij zich aan.

 

De eerste bijeenkomst heeft hij als heel bijzonder ervaren. Voor hem was het heel belangrijk te horen dat het uitgangspunt was om elkaar met respect te benaderen en een luisterend oor te hebben. In het begin moest hij hieraan wennen omdat hij altijd wat verlegen was, maar heel snel verdween zijn verlegenheid. Vooral omdat hij merkte dat alle deelnemers heel aardig naar elkaar waren en er hierdoor een bijzonder fijne sfeer in de groep ontstond. Dat vond hij heel bijzonder voor een gespreksgroep. De openheid van de gespreksleiders naar de deelnemers toe was hierbij van groot belang. De deelnemers stonden open voor elkaars mening en waren ook bereid om, waar nodig en mogelijk, elkaar te helpen. Langzamerhand werd hij meer en meer open en begon hij ook over zichzelf te praten, niet te privé, maar wel dichtbij. Hij is door allerlei oorzaken veel mensen om hem heen kwijtgeraakt, hier in de groep voelt hij zich thuis, als ware het zijn vrienden of familie voor hem. Dichtbij maar toch ook op enige afstand. Met één deelnemer heeft hij een goed contact, ze spreken en ze helpen elkaar waar en wanneer het kan.


Bijzonder vindt hij de start van elke bijeenkomst: ‘Wat brandt er op je lippen.’ Hier kon werkelijk alles met elkaar gedeeld worden. Tijdens de koffie en thee pauze gingen de gesprekken hierover vaak gewoon door. 


De gespreksthema’s zijn goed gekozen, vaak informatief en actueel en altijd is er een verband met de leefwereld van ouderen. Dit vindt hij heel belangrijk, want het kan je helpen in je dagelijks leven. Soms worden deskundigen uitgenodigd om een onderwerp toe te lichten. Voor hem belangrijke onderwerpen zijn onder andere: gezondheid, valpreventie, testament en het regelen van alles rondom het levenseinde. Dit laatste is voor hem niet altijd makkelijk om over te praten, maar wel van groot belang.


In de tijd die hij nu in de groep is, heeft hij veel nieuwe dingen geleerd, ook hoe het gaat in het leven van andere deelnemers. Hij is heel blij om hier dicht bij elkaar te zijn en te zien hoe iedereen op een fijne manier met de ander omgaat en hoe ze reageren op bepaalde situaties, benadrukte hij nogmaals. Door de gesprekken heeft hij geleerd open te staan voor andere meningen, ook van mensen die een andere achtergrond hebben dan hij heeft.

 

Pim de Jong   

pim.levenskunst@gmail.com