Agaath en Eduard Vermast werkten beiden als cliëntondersteuners toen zij de post HBO-opleiding ‘Gezond ouder worden’ volgden op de Hogeschool van Amsterdam waar zij eind 2018 deze opleiding met goed gevolg hebben afgerond. Geïnspireerd door het thema ‘Gezond ouder worden’ hebben zij dit thema verder uitgewerkt naar Levenskunst, gezond oud worden in je eigen wijk.

In overleg met en financiële en ondersteunende hulp van de gemeente Zaanstad werd in januari 2019 een gespreksgroep met
14 deelnemers gestart in Buurtcentrum A3 in Assendelft. Het burgerinitiatief van Agaath en Eduard was van start gegaan. 
Met hulp van Pim de Jong hebben zij hard gewerkt aan het cursusboek ‘Levenskunst’ voor de opleiding voor gespreksleiders. In april 2019 ging deze opleiding van start. Ervaringen van de toekomstige gesprekleiders waren positief.

Inmiddels werden er folders in Assendelft, Krommenie, Wormerveer, Oud Koog en Westerkoog verspreid en verschenen er publicaties in Zaanse bladen en digitale media. In september 2019 ging de eerste officiële subsidieaanvraag naar de gemeente, deze subsidie werd terecht verleend. In Krommenie, Oud Koog en Westerkoog zagen, in het najaar van 2019, drie gespreksgroepen ‘Levenskunst’ het licht.
In januari 2020 startte een tweede cursus voor gespreksleiders Levenskunst. Het werkboek ‘Levenskunst’ werd waar nodig aangepast en werd hierdoor een prima handleiding voor de gespreksleiders om de groepen te begeleiden. De gespreksgroepen bestaan uit gemiddeld tien deelnemers.

Ons doel is: samen met de deelnemers hun sociale netwerken opbouwen en daarmee isolement tegen te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat vereenzaming kan ontstaan door een veelheid van omstandigheden, bijvoorbeeld financieel, medisch, huisvesting, relatieproblemen en gebrek aan sociale netwerken.

De basis van ons werk is ‘Aandacht voor de deelnemers’. We gaan met elkaar in gesprek onder leiding van twee opgeleide gespreksleiders. Door goed naar elkaar te luisteren en op een heldere manier met elkaar te praten, krijgen de gesprekken inhoud, de deelnemers ervaren ertoe te doen, hierdoor wordt hun zelfvertrouwen opgebouwd en versterkt. Met als gevolg dat ook de eigen kracht en regie wordt versterkt. Het is niet alleen afwachten op wat de ander brengt, maar door de structuur die de gespreksleiders gebruiken, gaat men ook zelf actief meedoen in de gesprekken. We zien ook langdurige vriendschappen ontstaan. De mensen van het eerste uur blijven enthousiast en doen nog steeds mee.

Wij zijn geen project dat na enige tijd moet stoppen, de activiteit loopt continu door. We spelen in op de ontwikkelingen in de zorg, geven informatie over preventie, maar ook de actualiteit krijgt ruimschoots aandacht. We komen maandelijks bij elkaar. Als extra maken we in de zomer een uitstapje of organiseren eind december een Kerstlunch.

Vijf jaar geleden gestart met een eerste groep in Assendelft is Levenskunst inmiddels uitgegroeid tot 8 groepen in Zaanstad, maar ook in Oostzaan en in IJmuiden is een gespreksgroep begonnen. We hebben de intentie komend jaar uit te breiden naar: Zaandam Oud West, Westzaan en Wormerveer.

Wilt u graag vooraf meer informatie dat is mogelijk, zowel telefonisch als bezoek aan huis.
Aanmelden bij: Agaath Vermast, telefoon: 075 - 687 3551